Kuchnia

Przystawki

Przekąski z ciasta francuskiego

Składniki
-
6 porcji
+
10

Parówki drobiowe
250

g
Ciasto Francuskie
150

g
Ser żółty
1

Jajko
200

g
Pomidorki truskawkowe
1

Papryka słodka
1

Cebula
2

łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
150

g
Jogurt grecki
1

ząbek
Czosnek
2

g
Pieprz
10

g
Sezam
1

trochę
Sól
1

trochę
Papryka Ostra
1

g
Ketchup łagodny WINIARY
0.5

pęczek
Szczypiorek

Przygotowanie
0 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 2
1 min
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i zostaw, żeby doszło do temperatury pokojowej.
Krok 3
3 min
Parówki obierz z osłonek i pokrój na połówki.
Krok 4
5 min
Połowę ciasta pokrój na plastry o szerokości ok. 3 cm. Posmaruj ketchupem od wewnątrz i zawijaj w nie kawałki parówek.
Krok 5
5 min
Rozbełtaj w miseczce jajko i posmaruj wierzch zawiniętych w ciastko parówek. Posyp sezamem i startym żółtym serem.
Krok 6
9 min
Drugą połowę ciasta pokrój na małe prostokąty.
Krok 7
5 min
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę, a cebulę w piórka.
Krok 8
5 min
Każdy z prostokątów ciasta posyp startym żółtym serem, na ser połóż połówkę pomidorka, kawałek papryki, kilka kawałków cebuli. Możesz też eksperymentować z ulubionymi warzywami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 9
15 min
Przełóż gotowe przekąski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie złociste.
Krok 10
1 min
Gotowe przekąski dla koloru możesz obsypać posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z Ketchupem WINIARY i majonezowym dipem.
Krok 11
5 min
Dip majonezowy: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.
Ciasto francuskie to niezawodna baza do tworzenia pysznych przekąsek na imprezy. Nasze propozycje to zapiekane parówki w cieście francuskim z ketchupem, żółtym serem i sezamem oraz wersja wege: z pomidorami koktajlowymi, słodką papryką i cebulką. W sam raz na jeden kęs! Bez dodatkowych talerzyków i sztućców. Do obu przekąsek będzie pasował dip majonezowo-jogurtowy z czosnkiem, stworzony na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyjmij ciasto francuskie z lodówki. Odczekaj chwilę, aż nabierze temperatury pokojowej. W tym czasie obierz parówki z folii i pokrój na połówki. Połowę arkusza ciasta pokrój na plastry o szerokości 3 cm i posmaruj je ketchupem od wewnątrz. Następnie zawiń w nie parówki. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp z wierzchu sezamem oraz startym żółtym serem.

Drugą połowę ciasta pokrój na niewielkie prostokąty. Paprykę pokrój w kosteczkę, cebulę w piórka, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Każdy kawałek ciasta posyp startym serem, ułóż na niego pół pomidorka, paprykę i cebulę. Mogą to być też oliwki albo inne ulubione warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przekąski piecz przez kwadrans, aż ciasto się zarumieni. Do sosu majonezowego przydadzą się Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt naturalny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami. Alternatywą dla niego może być Ketchup Łagodny WINIARY.

przepis winiary
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation