Kuchnia

sałatki i inne pyszności

PIECZONY PSTRĄG TĘCZOWY


SKŁADNIKI:
Pieczony pstrąg tęczowy:

2 pstrągi tęczowe patroszone, każdy o wadze około 350 g
świeży tymianek
4 plastry cytryny
1 duży ząbek czosnku
kawałek świeżej papryczki chili
czubata łyżka masła
sól do smaku
Warzywa:

600 g ziemniaków (typ B, BC)
2 bulwy kopru włoskiego
garść pomidorków koktajlowych
suszony tymianek
2 łyżeczki oleju
sól do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórę w 4-5 miejscach. Pstrąga doprawiamy w środku solą, wkładamy w rozcięcie 2 plasterki cytryny i kilka gałązek świeżego tymianku. Rybę z zewnątrz oprószamy solą.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Koper kroimy w mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na pół.
Na blasze do pieczenia układamy ziemniaki, koper. Polewamy olejem, oprószamy solą i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Masło roztapiamy w garnku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Po 20 minutach na blachę wkładamy rybę i pomidorki. Pstrąga polewamy aromatycznym masłem (warto masło wcisnąć w nacięcia na rybie). Pieczemy dalej przez około 20 minut. Przy większej rybie czas pieczenia należy wydłużyć.
Rybę nakładamy na talerze razem z pieczonymi ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation