Kuchnia

dania obiadowe

Szwedzkie klopsiki - kottbullar

Składniki (na 24szt.):
300g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, łopatka)
200g mięsa wołowego (karkówka)
1 duża cebula
1 duże jajko
1/3 szklanki kaszy manny
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
pieprz
maka do obtoczenia
do smażenia: 3 łyżki oleju + 2 łyżki masła klarowanego
opcjonalnie: 200g pieczarek

sos:
2 szklanki bulionu wołowego
1 kopiasta łyżka mąki
1 łyżka śmietany 18-22%

Mięso zmielić razem z cebulą. Dodać kaszę mannę, mleko, jajko, wyrobić aż masa będzie jednolita, doprawić do smaku. Z masy formować kulki wielkości moreli, obtaczać w mące.
W głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem, wykładać klopsiki i smażyć na brązowy kolor z obu stron. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, wrzucić na patelnię do klopsików. Mąkę lekko podprażyć na suchej patelni, zalać bulionem, wymieszać, zagotować. Gorącym sosem zalać klopsiki, dusić pod przykryciem ok 10-15 minut.
Podawać z ziemniakami lub kaszą, ulubioną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation