Kuchnia

Jedzenie

Kruche ślimaczki cynamonowe

Składniki na ok. 45 sztuk:
Ciasto:

250 g mąki pszennej
150 g masła
70 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
40 g cukru
Nadzienie:

2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki cukru


Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, jogurt i cukier. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym).
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm.
W miseczce wymieszać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Posypać tym ciasto.
Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto odwinąć z folii i pokroić na cienkie paseczki o grubości 0,5 cm. (Ciasto będzie się trochę rozchodzić przy krojeniu. To normalne, ponieważ cukier z cynamonem oddziela od siebie warstwy ciasta).
Ślimaczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, jedną blachę po drugiej, ok. 15- 17 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation