Kuchnia

kuk buk na słono

Zupa z białej fasoli - PRZEPISY | Zara Home Polska / Poland
SKŁADNIKI
Na 4 porcje:

80 g masła
1 mała posiekana cebula
1 ząbek czosnku, posiekany
1 obrana i pokrojona marchewka
1 mały, obrany i pokrojony batat
1 czerwona papryczka chili pokrojona w talarki (najlepiej świeża)
2 obrane i pokrojone dojrzałe pomidory
1 szklanka białej fasoli cannellini (moczonej uprzednio przez 12 godzin)
1 łyżeczka kuminu
4 strączki zielonego kardamonu (nasiona lekko zgnieść). Kardamon można zastąpić 1 łyżeczką nasion kopru włoskiego
1250 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
Sól i czarny pieprz
Do gremolaty:

1/2 szklanki sera Fontina (można zastąpić tartym parmezanem)
Starta skórka z 2 dużych cytryn
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 ząbek czosnku, posiekany

PRZYGOTOWANIE
Na wolnym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut.
Dodajemy marchewkę, batat, papryczkę chili, pomidory, fasolę, kumin, nasiona kardamonu oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut.
Dodajemy wywar. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka.
Gdy będzie ugotowana, wyjmujemy z zupy 4 łyżeczki ziaren fasoli, a resztę blendujemy. Przelewamy zupę przez sitko.
Mieszamy wszystkie składniki na gremolatę i posypujemy nią zupę przed podaniem. Dekorujemy pełnymi ziarnami fasoli.
Aby zmienić ten przepis w unikalne danie: do zupy dodajemy więcej fasoli, a gdy będzie miękka, blendujemy tylko jedną czwartą wywaru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation