Kuchnia

Ciasta, torty

Puszysty sernik

Składniki na czekoladowe ciasto (duża blacha):

250 g margaryny lub masła
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko (wielkość L)

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto (będzie się lepić, więc można w rękawiczce lub przy użyciu robota kuchennego). Podzielić na dwie równe części. Pierwszą wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki. Blachę z ciastem schłodzić w lodówce podczas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

120 g masła
1 szklanka drobnego cukru
7 jajek (wielkość L, białka i żółtka oddzielnie)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg sera z wiaderka o dobrym składzie

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dodać ser i ponownie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką lub sylikonową szpatułką. Przełożyć na schłodzony czekoladowy spód. Na wierzch sernika zetrzeć (na dużych oczkach tarki) drugą część czekoladowego ciasta schłodzonego w zamrażarce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50-60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation