Kuchnia

Przepisy

7. Świąteczna Kaczka z żurawiną

Filet z kaczki w sosie z dodatkiem żurawiny. Pyszna potrawa na świąteczny niedzielny obiad.
Składnik:
• 1 pierś z kaczki
• 1 cebula
• Szczypta czosnku
• Olej do smażenia
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 kostka rosołowa
• 1 słoik żurawiny do mięsa
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, jak ma kość wyjmujemy, solimy i układamy w woreczku do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym pierniku 40 minut w 180 °C.
2. W tym czasie robimy sos, cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy szczyptę czosnku, koncentrat pomidorowy, ketchup, kostkę rosołową, żurawinę i podlewamy jedną szklanką wody. Gotujemy 10 minut.
3. Mięso po upieczeniu możemy pokroić na cieńsze kawałki, układamy w naczyniu i polewamy sosem.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation