Kuchnia

Ciasta i słodkości

Ciasto Prince Polo | FlyB - Kulinaria
Składniki:
(na blaszkę o wymiarach 25×35 cm)

Beza:
7 białek
szczypta soli
150 g cukru
100 g
zmielonych orzechów włoskich
100 g
posiekanych orzechów włoskich
100 g wiórków
kokosowych
100 g wafelków Prince
Polo, posiekanych

Biszkopt
kakaowy:
5 jajek
5 łyżek cukru
3,5 łyżki
mąki pszennej
1,5 łyżki
kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Krem:
3 szkl mleka
7 żółtek
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
3 łyżki mąki
pszennej
320 g
miękkiego masła
1 czekolada
mleczna, posiekana
100
g pokruszonych wafelków Prince Polo
100 ml
spirytusu

Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła
3
łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki
mleka

Dodatkowo:
ok. 25
sztuk herbatników (ok. 140 g)


Przygotowanie:

Beza:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na
sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać pozostałe
składniki i delikatnie wmieszać do piany- już nie miksować, a jedynie
wymieszać szpatułką!

Masę przelać do blaszki o wymiarach 35×25
cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do
180 st.C przez około 25 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i
pozostawić do wystudzenia.

Biszkopt
kakaowy: Tak jak w przypadku bezy wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały
czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki i
delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.

Masę przelać do tej samej blaszki, w
której piekliśmy bezę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 25
minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Krem: 2
szkl. mleka zagotować. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlać
do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z
ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło
utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania
jednolitego kremu. Na koniec dodać pokruszone wafelki Prince Polo, posiekaną czekoladę oraz spirytus, zmiksować.

Polewa czekoladowa:
Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu,
aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze
wymieszać i odstawić na bok do zgęstnienia.

Na kakaowy
biszkopt wysmarować połowę kremu, przykryć bezą. Na nią wyłożyć resztę
kremu i przykryć warstwą herbatników. Wierzch polać polewą
czekoladową. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto wafelkami a’la Prince Polo
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation