Kuchnia

jedzonko

Choinki z białej czekolady i prosa

czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia
składniki na 8 choinek wys. 9 cm:
300 g białej czekolady
50 g prosa ekspandowanego
kilka kropli zielonego barwnika spożywczego w żelu

2 łyżeczki gęstego białego albo zielonego lukru - może być ucierany albo białkowy
cukrowe ozdoby - groszki, perełki, gwiazdki

papier do pieczenia
taśma klejąca



Jak zrobić foremki na choineczki?

Zaczynamy od przygotowania foremek na choinki. Potrzebny jest do tego papier do pieczenia bo będzie go później łatwo odkleić od gotowych figurek. Na papierze odrysowałam koła przykładając talerzyk śr. 18 cm i wycięłam je, 8 sztuk. Każde koło złożyłam na pół a następnie zawinęłam boki do środka skręcając w rożek - myślę, że dobrze to widać na zdjęciach. Wolny brzeg przykleiłam z wierzchu taśmą klejącą.

slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie,
slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie
slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie
slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie
slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie

Jak zrobić masę na słodkie choinki?

Czekoladę połamałam na kawałki, wsypałam do stalowej miski (może być też żaroodporna albo inna odporna na temperaturę) i stopiłam w kąpieli wodnej czyli miskę postawiłam na rondelku z gorącą wodą i powoli podgrzewałam aż czekolada się roztopiła. Do płynnej czekolady dodałam kilka kropli żelowego barwnika w kolorze zielonym i dokładnie wymieszałam żeby kolor był jednolity. Barwnik trzeba dawkować stopniowo i ew. dodawać po troszeczku aż do uzyskania pożądanego koloru.

slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie
slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie
slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie

Do miski z zabarwioną czekoladą wsypałam proso ekspandowane i wymieszałam aż stało się zielone. Przy pomocy małej łyżeczki nakładałam tę masę do przygotowanych wcześniej papierowych foremek i delikatnie, ale stanowczo i dokładnie ugniatałam ją w rożkach. To ważne bo kiedy masa zastygnie nie powinno być widać dziur czy ubytków w figurkach.

Napełnione rożki ustawiłam pionowo na talerzy wyłożonym kawałkiem papieru do pieczenia i wstawiłam do lodówki na 2 godziny żeby choinki dobrze zastygły. Po schłodzeniu delikatnie zdjęłam z figurek papier.

slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie

Jak ozdobić choinki z czekolady i prosa?

Na powierzchnię figurek naklejałam kolorowe groszki i gwiazdki cukrowe. Robiłam to pomagając sobie pęsetą, maczając drobne ozdoby w bardzo gęstym lukrze. Na czubki przykleiłam większe gwiazdki cukrowe. Najlepiej postawić sobie pojedynczą choinkę na talerzyku i starać się nie dotykać jej podczas ozdabiania rękami ponieważ biała czekolada topi się od ciepła rąk.




Przyznaję się bez bicia, że widziałam podobne wyroby gdzieś w sieci na zdjęciu, ale nie mogę teraz tego znaleźć i podać adresu. Jeśli znajdę to uzupełnię bo jak widzicie pomysł mi się spodobał.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation