Kuchnia

Przepisy

PIEROGI UKRAIŃSKIE

SKŁADNIKI:
CIASTO:
500 g mąki,
2 łyżka oleju,
Szczypta soli,
ciepła woda (około 1 szklanki),
NADZIENIE:
100g suszonych grzybów,
6 średniej wielkości ziemniaków,
2 cebule,
Sól,
Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły, około 15 minut. Grzyby odcedzamy i kroimy w drobną kostkę (lub mielimy w maszynce do mięsa).

Ziemniaki obieramy i gotujemy ze szczyptą soli do miękkości. Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy dokładnie tłuczkiem, aby były kremowe (lub przepuszczamy je przez praskę do ziemniaków).



Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju.

W misce łączymy ziemniaki, grzyby i cebule, dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation