Kuchnia

Przepisy

MAŁOPOLSKIE PIEROGI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ, RODZYNKAMI I SOSEM CYNAMONOWYM

SKŁADNIKI:
CIASTO:
250 g mąki,
1 łyżka oleju,
Szczypta soli,
ciepła woda (około ½ szklanki),
NADZIENIE:
150g suszonych śliwek,
50g rodzynek,
100ml śliwowicy,
200ml wody,
2 łyżeczki miodu,
8 łyżeczek śmietany 18%,
1/3-1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Suszone śliwki i rodzynki umieszczamy w rondelku, zalewamy śliwowicą i odstawiamy na 3 godziny. Po upływie tego czasu dolewamy wodę i gotujemy razem 25 minut. Ugotowane owoce odsączamy, a płyn z gotowania redukujemy tak, aby pozostało go około 50ml. Śliwki drobno siekamy i mieszamy z miodem.


CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z przygotowanym sosem cynamonowym: zredukowany płyn z gotowania śliwek mieszamy ze śmietanką i cynamonem. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli nie posiadamy śliwowicy możemy zastąpić ją wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation