Kuchnia

Przepisy

PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ

SKŁADNIKI:

CIASTO:
500 g mąki,
2 łyżka oleju,
Szczypta soli,
ciepła woda (około 1 szklanki),
NADZIENIE:
400g mięsa z rosołu,
400g kiszonej kapusty,
1 cebula,
1 łyżeczka majeranku,
Szczypta słodkiej i ostrej papryki,
Sól,
Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Kiszoną kapustę płuczemy w letniej wodzie. Przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, studzimy, odciskamy i drobno siekamy.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju.
Mięso z rosołu mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa lub drobno siekamy.
W misce łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, doprawiamy do smaku.
Gdyby farsz wydawał się za suchy to dodajemy kilka łyżek bulionu lub gorącej wody.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation