Kuchnia

Przepisy

Pierogi z łososiem i szpinakiem

Farsz:
250g świeżych liści szpinaku
1 duża, biała cebula
4 ząbki czosnku
300g surowego łososia (bez skóry i ości)
sól
świeżo mielony pieprz
5 łyżek masła

Ciasto:
300g mąki pszennej poznańskiej
70g miękkiego masła
130ml gorącej wody
1/4 łyżeczki soli

Okrasa:
50g masła
2 ząbki czosnku
dwie łyżki posiekanego koperku
szczypta soli






Farsz:
Łososia bardzo drobno posiekać, odłożyć. Szpinak dobrze wypłukać, osuszyć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i smażyć, aż zrobi się szklista, dodać posiekany czosnek i dusić razem ok. 1 minuty. Na patelnię włożyć szpinak i smażyć, mieszając, aż zmięknie i straci na objętości, wtedy też włożyć posiekanego wcześniej łososia i smażyć razem, aż cały płyn z patelni odparuje (ok. 4 minut), doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Ciasto:
Do robota kuchennego wsypać odważoną mąkę, dodać masło i sól, włączyć zagniatanie i stopniowo wlewać wodę, mieszać, aż ciasto się połączy i zbije. Wyjąć gorące ciasto z robota, uformować kulę i owinąć w folię spożywczą, nakryć miską i odłożyć na ok. 15 minut, by ciasto „odpoczęło”.

Całość:
Z ciasta pobierać porcje, wałkować na cienki placek, wykrawać kółka szklanką i nakładać farsz, dokładnie zlepiać brzegi, odkładać na tacę oprószoną mąką. W garnku zagotować dużą ilość wody z solą (1 łyżeczka soli na 1 litr wody) i wkładać pierogi partiami – gotować 4 minuty od momentu włożenia do garnka.

Okrasa:
Na patelnię włożyć masło i roztopić, dodać szczyptę soli i posiekany koperek, na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, całość razem chwilę dusić i polać gotowym masłem, pierogi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation