Kuchnia

ciasta i desery

Babka waniliowa

kładniki na formę keksową
o wymiarach 30 cm x 12 cm:
- 4 duże jajka
- 4 budynie waniliowe bez cukru (4 x po 40g) - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 czubate łyżki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej *
Dodatkowo:
- magiczna pasta (do smarowania formy)
- cukier puder do oprószenia
* Jedna mała łyżeczka pasty waniliowej odpowiada jednej lasce wanilii.

Babka waniliowa

Całe jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z budyniami i proszkiem do pieczenia. Zmieniamy końcówkę robota z ubijającej na mieszadło. Do masy jajecznej wlewamy cienkim strumieniem olej, następnie dodajemy ocet i pastę waniliową. Wsypujemy przesianą mąkę z budyniami i proszkiem. Mieszamy na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Formę keksową smarujemy przy użyciu pędzla magiczną pastą (włącznie z krawędziami foremki). Masę przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation