Kuchnia

Przepisy

Krewetki z patelni z masłem czosnkowym, pietruszką i papryczką chili

Składniki:
około 25 sztuk krewetek Black Tiger w pancerzach (użyłam mrożonych, wcześniej obgotowanych, a więc już zaróżowionych)
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy
pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
łyżeczka papryczki chili w płatkach

Wykonanie:
Krewetki rozmrażamy chwilę w ciepłej wodzie, nie obieramy. Dokładnie suszymy.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, na patelni rozgrzewamy masło i oliwę (dodatek oliwy sprawi, że masło nie będzie się przypalać) i chwilę smażymy czosnek (uważamy, aby się nie przypalił).
Dodajemy krewetki, płatki chili i pietruszkę i całość chwilę smażymy.
Od razu podajemy.
Jako że jedzenie krewetek w tej postaci wiąże się z ubieraniem ich samodzielnie, zalecam podanie każdemu miseczki z wodą z cytryną do mycia rąk.

P.S. Podobno najlepiej smakują krewetki świeże, surowe i samodzielnie wypatroszone i obgotowane. Jak takie uda mi się dostać to dam znać czy to prawda :) Póki co pozostaje cieszyć się tymi mrożonymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation