Kuchnia

Przepisy

ŚLEDZIE KORZENNE

SKŁADNIKI
Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
Cebula – 105 g (1 sztuka)
Olej lniany – 100 g (1/2 szklanki)
Miód – 12 g (1 łyżeczka)
Śledź w płatach – 500 g (5 płatów)
Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
Musztarda francuska – 40 g (2 łyżki)
Ziarna kolendry – 1 łyżeczka
Kardamon w proszku – 1 łyżeczka
Imbir w proszku – 1 łyżeczka
Cynamon – 1 łyżeczka
Goździki – 1 łyżeczka
Pieprz – 1 szczypta
Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
Liść laurowy – 2 liście
PRZYGOTOWANIE
Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie wodę kilka razy wymienić na świeżą. Przygotować marynatę: dokładnie wymieszać musztardę, sok z cytryny, olej, sos sojowy, miód i przyprawy (można je delikatnie podprażyć na patelni, aby uwolniły aromaty). Cebulę pokroić w piórka. W słoju na przemian układać cebulę i pokrojone filety. Na każdą z warstw wylewać po porcji marynaty. Wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej smakują po 2 dniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation