Design

Design

Polędwica Wieprzowa Dijon

Składniki:
500 g polędwicy wieprzowej
1 łyżka masła
1- 2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki musztardy Dijon
2 średnie szalotki
Ok. 2 szklanek białego wytrawnego wina
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
Sól i czarny pieprz
Ważne: Czas pieczenia polędwicy zależy od jej grubości i wagi, ja miałam jeden 500g, dość gruby kawałek mięsa, (ponadto lubimy mięso bardzo dobrze wysmażone). Jeśli pieczecie dwa cieńsze kawałki, 20 min pieczenia powinno w zupełności wystarczyć. Zbyt długo pieczona lub smażona polędwica(dotyczy wieprzowej i wołowej), robi się twarda i niesmaczna.
Sposób przygotowania polędwicy:
Piekarnik nagrzewamy do 175 oC.

Polędwicę myjemy i czyścimy ze ścięgien i tłuszczu. Solimy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, obtaczamy dokładnie w musztardzie tak, aby całe mięso było pokryte.

Na dno naczynia do pieczenia wlewamy oliwę, masło, ok. 1/2 szklanki wina, układamy mięso i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 30 min., jeśli w czasie pieczenia wino wyparuje, należy je uzupełnić, tak, aby mięso cały czas leżało w niewielkiej ilości płynu.

W między czasie drobno siekamy szalotki.

Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z naczynia, w którym było pieczone i układamy na kawałku foli aluminiowej. Folię zawijamy i odkładamy mięso uważając, aby pozostawało ciepłe.

Przygotowanie sosu Dijone:
Naczynie, na którym znajduje się sos z pieczenia polędwicy stawiamy na ogniu, wrzucamy pokrojone szalotki, smażymy do zeszklenia. Jeśli sosu jest mało dolewamy łyżkę oliwy, mieszamy.

Następnie dolewamy szklankę wina i na średnim ogniu podgrzewamy tak długo aż wino zostanie zredukowane i powstanie gęstawy sos, wówczas dodajemy śmietanę i pokrojony drobno rozmaryn, bardzo dokładnie mieszamy i podgrzewamy tylko chwilę, ok. 1min. Zdejmujemy z ognia.



Wyjmujemy polędwicę z foli, kroimy na plastry i polewamy sosem. Od razu podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation