Kuchnia

zupy

Barszcz ukraiński

– pasek żeberek wieprzowych ( ok. 60 dag) lub dwa, trzy udka z kurczaka
– trzy duże lub cztery mniejsze buraki
– 0,25 dag białej fasolki Jaś
– dwie marchewki
– dwie pietruszki
– kawałek selera
– pół cebuli
– połowa pora
– kawałek białej kapusty
– ząbek, dwa czosnku
– 4 ziemniaki
– łyżka koncentratu pomidorowego lub pół puszki pomidorów bez skórki
– pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
– łyżka mąki
– sól ( ok. łyżeczki ), pieprz ( można dodać na talerzu)
– 3-4 kulki ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– zielona pietruszka do posypania

Fasolkę namocz na noc lub zagotuj i odstaw na 2 godziny do napęcznienia. Ugotuj do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem listków laurowych. Mięso zalej zimną wodą (nieco więcej niż tyle, by przykryła mięso, moją się jeszcze tylko zmieścić warzywa) i doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości (ok.1-1,5 godziny). Dodaj pokrojone w kostkę lub słupki warzywa (oprócz buraków) i przyprawy. Buraki obierz i piecz każdy osobno w aluminiowej folii w piekarniku w temperaturze ok. 200 st. przez godzinę. Jeśli są duże – przekrój każdy na pół. Po upieczeniu zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie słupki. Wyjmij z wywaru mięso, jeśli lubisz pływające w zupie mięsne kawałki, pokrój i dodaj z powrotem do garnka. W ilości takiej jak chcesz. Dorzuć też ugotowaną fasolkę i koncentrat pomidorowy lub pogniecione widelcem na kawałki pomidory z puszki. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj łyżkę wywaru. Dodaj do garnka pokrojone buraki, zmniejsz gaz i wlej śmietanę. Sprawdź czy zupa jest wystarczająco kwaśna, jeśli mało, możesz dodać soku z cytryny. Sprawdź czy jest wystarczająco słona. Nie doprowadzaj do wrzenia, ponieważ buraki stracą kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation