Kuchnia

kuchnia

Roladki z kurczaka z papryką i mozzarellą w szynce parmeńskiej

2 pojedyncze piersi z kurczaka
100 g szynki dojrzewającej (np prosciutto)
2 łyżki masła
pół natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
125 g mozzarelli w zalewie
sól, pieprz

Paprykę myjemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 minut. Od razu (ostrożnie) przekładamy do woreczka lub zawijamy w folię. Odstawiamy na około 20 minut, aż papryka zaparzy się, dzięki czemu możliwe będzie pozbawienie jej skórki. Usuwamy również pestki. Kroimy na paseczki.

Natkę pietruszki drobno siekamy.

Masło wykładamy do miseczki, niech nabierze temperatury pokojowej i nieco zmięknie. Wówczas dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz sól i pieprz.

Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na paseczki.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi nacinamy w ich najgrubszej części i rozcinamy tworząc większy płat (na tzw książkę). Delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą oraz pieprzem.

Plastry szynki dzielimy na połowę i rozkładamy w taki sposób, by delikatnie na siebie nachodziły. Układamy na nich przygotowane mięso. Smarujemy masełkiem czosnkowo-pietruszkowym. Z jednej strony rozkładamy paprykę oraz mozzarellę. Zwijamy w roladę.

Mięso podsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation