DIY - zrób to sam

DIY

Pasta z pieczonych warzyw idealna do kanapek.

2 średniej wielkości bakłażany
3-4 czerwone papryki oczyszczone z gniazd nasiennych
1 główka czosnku obrana z łupinek
5-6 szalotek (małe cebulki) obranych
odrobina oliwy z oliwek
szczypta mieszanki suszonych ziół np. prowansalskich
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180C-200C (góra i dół).
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pokrojone na kawałki bakłażany, paprykę i cebulki.
Całość skrop oliwą z oliwek i posyp ziołami.
Piecz przez 5-10 minut, a następnie dodaj czosnek.
Piecz przez kolejne 15-20 minut, aż warzywa staną się lekko przypieczone.
Wyjmij z piekarnika.
Gdy ostygną zmiksuj wszystko (razem z powstałym podczas pieczenia sokiem) na pastę.
Na końcu dodaj sól i pieprz do smaku. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation