Kuchnia

przepisy dietetyczne

Włoskie spaghetti pełnoziarniste z sosem pomidorowym

SKŁADNIKI
2 kg świeżych pomidorów, najlepiej malinowych lub polnych (poza sezonem można zastąpić ok. 3 puszkami pomidorów krojonych)
3 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 duże garście świeżej bazylii
100 g startego parmezanu (lub innego sera długodojrzewającego, np. corregio, grana padano)
Przyprawy: sól himalajska (ok. 1 łyżeczka), pieprz czarny (ok. 1/3 łyżeczki), bazylia suszona (ok. 1 łyżeczka), czosnek suszony (ok. pół łyżeczki)
1 łyżeczka ksylitolu
Ok. 300-350 g suchego makaronu pełnoziarnistego (zależy jak duże porcje dacie radę zjeść :D)

PRZYGOTOWANIE
Skórkę pomidorów nacinamy wzdłuż nożem, sparzamy je wrzącą wodą (np. w zlewie), czekamy aż przestygną i obieramy je ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki, przy czym pozbywamy się zielonej, stwardniałej części z środka.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy w garnku na oliwie z oliwek, aż się zarumieni, po czym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze chwilkę.
Dodajemy pokrojone wcześniej pomidory i zalewamy odrobinką wody (tylko tak, aby pokryła dno garnka, żeby się nie przypalił – pomidory po chwili powinny puścić sok). Gotujemy 10 minut, aż pomidory zmiękną.
Zawartość garnka blendujemy, po czym znowu gotujemy, tym razem ok. 15-20 minut, aż odparuje woda.
W międzyczasie gotujemy makaron pełnoziarnisty.
Po odparowaniu wody z sosu, dodajemy starty parmezan (możemy zostawić odrobinę do posypania potrawy przed podaniem), ksylitol (aby sos nie był zbyt kwaśny), świeżą bazylię oraz wszystkie przyprawy do smaku. Gotujemy jeszcze 5 minut, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Podajemy z ugotowanym makaronem pełnoziarnistym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation