Kuchnia

przepisy dietetyczne

Makaron pełnoziarnisty z fit sosem pieczarkowym na mleczku kokosowym

SKŁADNIKI
1 kg pieczarek
3 średnie cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
Puszka (400 ml) mleczka kokosowego (min. 83% ekstraktu z kokosa) w temp. pokojowej
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Pęczek świeżej natki pietruszki
Sól himalajska, pieprz
Ok. 300 g makaronu pełnoziarnistego przed ugotowaniem (ilość makaronu dostosowujemy do wielkości porcji, jakie zjadamy zazwyczaj)

PRZYGOTOWANIE
Pieczarki bardzo dokładnie myjemy (możemy je też obrać, jeżeli są wyjątkowo zanieczyszczone) i kroimy w plastry. Odstawiamy na bok.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na głębokiej patelni na oliwie z oliwek aż się zarumieni. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, po czym dodajemy pieczarki i podsmażamy, aż puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość. Smażymy jeszcze ok. 10-15 minut, aż większość wody odparuje. W międzyczasie w osobnej miseczce mieszamy mleczko kokosowe z jogurtem naturalnym (dzięki temu jogurt się nie zważy).
Do pieczarek dodajemy mleczko kokosowe wymieszane z jogurtem i energicznie mieszamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy całość solą himalajską (ok. 3/4 łyżeczki) i pieprzem (ok. pół łyżeczki) i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut (co jakiś czas mieszając), aż sos zgęstnieje.
W tym czasie gotujemy makaron pełnoziarnisty zgodnie z instrukcją na opakowaniu i siekamy natkę pietruszki.
Na koniec dodajemy do sosu natkę pietruszki, mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobinę wedle smaku.
Podajemy z ugotowanym makaronem pełnoziarnistym (lub z ryżem pełnoziarnistym, który też doskonale pasuje do tego sosu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation