Kuchnia

przepisy dietetyczne

Zdrowa, wegetariańska zupa krem ze świeżych pomidorów z bazylią

Składniki:
(na 2 średnie porcje, jeśli robisz dla kilku osób polecam podwoić składniki, lub nawet potroić, żeby był obiadek na 2 dni)
1 średnia cebula
łyżka oliwy z oliwek / oleju kokosowego / masła klarowanego
1 średni ząbek czosnku
3 duże pomidory
1 szklanka wody
duża garść świeżych listków bazylii
pieprz i sól morska do smaku
jogurt grecki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
Posiekaną cebulę podsmażamy w garnku na oliwie aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilkę, aby wydobyć jego aromat. Zalewamy szklanką wody i dusimy cebulkę na najmniejszym ogniu. W międzyczasie kroimy pomidory (można je wcześniej sparzyć i obrać, jeśli ktoś nie lubi skórki) i dodajemy je do garnka z cebulą. Gotujemy aż do miękkości (ok. 15 minut) na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aby zupa się nie przypaliła. Po tym czasie zmniejszamy ogień na najmniejszy i dodajemy bazylię, sól morską oraz pieprz. Gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową zupę bardzo dokładnie blendujemy. Podajemy z odrobiną jogurtu greckiego i świeżej bazylii, czy też w towarzystwie grzanek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation