Kuchnia

sweet tooth

Sernik Snickers.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Spód:
* 160 g herbatników
* 70 g masła
* 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:
* 900 g gęstego twarogu sernikowego (Piątnica, Hej lub Mój Ulubiony)
* 2/3 szklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml)
* 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
* 1/2 puszki masy krówkowej (250 g)
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki cukru waniliowego
* 125 g solonych orzeszków ziemnych
* 125 g gorzkiej czekolady
* 1 budyń waniliowy (bez cukru)

Dodatkowo:
* pozostałe pół puszki masy kajmakowej
* 3 batony Snickers

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dnem szklanki. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Orzeszki bardzo drobno siekamy, a czekoladę ścieramy na najgrubszych oczkach tarki (lub rozdrabniamy w blenderze kielichowym/robocie kuchennym).

Wszystkie składniki masy serowej (które powinny mieć temperaturę pokojową) łączymy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, nie dłużej niż minutę.

Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut.

Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej.

Puszkę z pozostałym kajmakiem umieszczamy w rondelku z wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylewamy go na schłodzony sernik i rozprowadzamy po całym wierzchu.

Wierzch sernika dekorujemy również pokrojonymi w plasterki batonami i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć go z lodówki na około 30 minut przed podaniem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation