Kuchnia

coś na ząb 2 x

Przepis na sajgonki

Składniki (na ok. 25 sajgonek):

2 opakowania papieru ryżowego (2 x 50 g), 5 grzybków mun, duża marchew, 3-4 liście kapusty pekińskiej, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka startego imbiru, 2-3 łyżki sosu sojowego, 200-250 g mielonej łopatki, 50 g makaronu chińskiego, łyżeczka posiekanego szczypiorku, łyżeczka cukru, pieprz, jajko, tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania grzybów mun (według przepisu na opakowaniu - zwykle trzeba je najpierw namoczyć przez 20 minut, a następnie przez 10 gotować). Po ugotowaniu grzyby odcedzić, wystudzić i drobno posiekać.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce (małe oczka). Liście kapusty pekińskiej oczyścić i drobno posiekać. Cebulę również drobno posiekać W dużym rondlu z grubym dnem albo w woku rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, chwilę podsmażyć.

Następnie do rondla dodać startą marchewkę, imbir oraz posiekaną wcześniej kapustę pekińską. Dokładnie wymieszać, smażyć przez parę minut. Wlać sos sojowy, chwilę jeszcze przesmażyć i farsz przełożyć do głębokiej miski.

Na osobnej patelni usmażyć mięso. Przygotować makaron według przepisu na opakowaniu (najczęściej zalewa się go wrzątkiem i trzyma pod przykryciem przez 3 minuty). Makaron odcedzić, wystudzić i drobno posiekać. Do miski z farszem warzywnym wrzucić posiekane grzyby mun, usmażone mięso, posiekany makaron. Dodać szczypiorek, cukier i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i do wystudzonej masy dodać jajko.

Przygotować papier ryżowy (na chwilę zanurzając go w ciepłej wodzie). Gdy zmięknie, nakładać farsz i zwijać jak gołąbki, upewniając się, że nie zrobiły się dziury, a farsz jest szczelnie owinięty. Sajgonki smażyć w głębokim tłuszczu, po 5 minut z każdej strony, aż się zrumienią. Sajgonki najczęściej serwuje się z ryżem, sałatką na bazie białej kapusty oraz ze słodko-pikantnym sosem chili bądź sosem sojowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation