Biżuteria

biżuteria

Takiej karkówki jeszcze nie próbowaliście. Cygan w rondlu zachwyci każdego miłośnika grilla!

Do przygotowania potrzebne będą:

– 1.5 kg karkówki
– 60ml jasnego piwa
– 100 ml oleju
– przyprawa do gyrosa
– przyprawy do smaku
– 1 łyżka miodu
– 2 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
– 2 cebule – biała i czerwona
– 100g bekonu
– 4-5 ząbków czosnku
– 200g kwaśnej śmietany
– pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania marynaty z oleju, przyprawy do gyrosa, miodu i piwa. Następnie ziemniaki pokrojone w plasterki rozkładamy na blasze i smarujemy cienką warstwą marynaty. Resztę zużywamy do zamarynowania mięsa.

Cebulę kroimy w krążki i równomiernie rozkładamy na ziemniakach. To samo robimy z boczkiem pokrojonym w kostkę.

Na wierzchu kładziemy zamarynowane wcześniej plastry mięsa..

I kolejno powtarzamy warstwy jak wcześniej.

Przykrywamy całość folią aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni i wstawiamy. Nastawiamy zegar na 50 minut.

W tym czasie robimy sos. Śmietanę łączymy z wyciśniętym czosnkiem i dodajemy ulubione zioła i przyprawy do smaku.

Po upływie 50 minut otwieramy piekarnik, zdejmujemy folię i polewamy danie sosem. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy kilka minut aż nasz sos zbrązowieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation