Kuchnia

mięsowo

SZYNKA KONSERWOWA Z PIERSI INDYCZEJ - SZYNKOWAR ~ Cafe Babilon

SKŁADNIKI:
1 kg piersi z indyka
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu kolorowego
szczypta gałki muszkatołowej
18 g soli peklowej
1 płaska łyżeczka cukru pudru (u mnie fruktoza)
1/3 szklanki wody

Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.

Każdy kawałek lekko potłuc tłuczkiem. Dodać wszystkie przyprawy oraz wodę i mieszać łyżką lub wyrabiać ręką kilka minut.

Do szynkowaru włożyć worek. Mieszankę zapakować do worka upychając starannie mięso. Worek zawinąć, szynkowar zamknąć i odstawić do lodówki na 24 godziny (minimum 12 godzin).

Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa). Szynka powinna parzyć się w temperaturze ok. 85 stopni przez 1,5 godziny.

Szynkę wystudzić w szynkowarze, najlepiej zimny szynkowar odstawić na kilka godzin do lodówki.

Worek z gotową wędliną łatwiej wyjąć, jeśli szynkowar na chwilkę włoży się do ciepłej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation