Kuchnia

sałatki i inne pyszności

śledź po japońsku!!!
Kluczem do zrobienia tej smacznej przekąski są śledzie solone. Najlepiej nadają się matiasy, które przed podaniem należy wymoczyć w mleku (ok.2 godzin). Jeśli nie posiadamy “szprycy” do dekorowania potraw, równie dobrze nadaje się woreczek foliowy - z naciętym brzegiem.


Do wykonania potrzebne są:
5-6 sztuk śledzi
5-6 jajek
majonez
przyprawy: czerwona słodka papryka, pietruszka, sól, pieprz

Sałatka “pod śledzie”:
0,5kg cebuli
puszka groszku
majonez
ocet, sól, pieprz, cukier

Sposób wykonania sałatki:
Cebulę kroimy w drobne półkrążki. Zalewamy wrzątkiem, solimy, dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę octu. Zostawiamy na ok. 15 minut. Cebulę wyciskamy, dodajemy puszkę groszku i majonez.
Przygotowanie śledzi:
Gotowe matiasy moczymy ok. 2 godzin w mleku. Odsączamy doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.

Sałatkę układamy w kopczyki na półmisku.Na sałatce kładziemy ugotowane na twardo jajka (ścięte od spodu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation