Design

Design

Chlebki pita (4 składniki) jako bulka do kebaba
SKŁADNIKI
8 SZTUK
350 g mąki pszennej (białej lub pełnoziarnistej)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki drożdży instant
250 ciepłej wody
2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE
Przesiać mąkę do miski, dodać sól, drożdże i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlewać w nie stopniowo ciepłą wodę zagarniając łyżką mąkę do środka. Następnie delikatnie i powoli wymieszać wszystkie składniki i połączyć je w jednolite ciasto, dodając pod koniec oliwę.
Wyrabiać przez ok. 5 - 7 minut (mikserem planetarnym lub na stolnicy posypanej mąką). Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać aż ciasto będzie gładkie.
Pokroić je na 8 równych części i uformować z nich kuleczki, odłożyć pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut.
W międzyczasie bardzo dobrze rozgrzać patelnię. Rozwałkować pierwszą kulkę na cienki placek o średnicy ok. 20 cm, położyć go na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i podgrzewać na większym ogniu przez ok. pół minuty, przewrócić na drugą stronę i podgrzewać przez ok. 1,5 minuty. Znów przewrócić i podgrzewać jeszcze przez ok. 1/2 minuty.
Odłożyć na talerz i powtórzyć z resztą ciasta. Pity powinny być miękkie a nie kruche po upieczeniu.
PROPOZYCJA PODANIA
Pitę przekroić na 2 połówki i owtorzyć kieszonki, włożyć nadzienie np. KOFTY, FALAFELE.

WSKAZÓWKI
Pity można też piec w piekarniku: piekarnik nagrzać do 240 stopni C, nagrzać w nim blaszkę lub kamień do pieczenia. Położyć placek i piec przez ok. 2 - 3 minuty.
Ciasto na pity można zagnieść wcześniej i schować pod przykryciem na noc do lodówki. Ciasto ocieplamy w temp. pokojowej (ok. 2 - 3 godziny) i dalej postępujemy jak w przepisie, formujemy kuleczki itd. Z takiego ciasta pity łatwiej się otwierają podczas smażenia.
ze str kwestiasmaku
przepis/pita
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation