Kuchnia

Coś słodkiego

Prosta babka na oleju

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka klasy M
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju (u mnie rzepakowy)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier (jeśli używamy wanilinowego, to dodajemy go teraz) i miksujemy całość. Następnie powoli dolewamy olej, miksując na małych obrotach. Kolejno dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny, miksujemy.

Teraz dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki łyżką tylko do ich połączenia.

Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki (standardowa, średnia keksówka).

Ciasto wkładamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. U mnie około 45-50 minut.

Babkę studzimy, wyciągamy z formy, a przed podaniem dowolnie dekorujemy (u mnie czekoladowa polewa i chrupiące czekoladowe kuleczki).

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation