Kuchnia

kuchnia

Pieczony boczek rolowany

Cienki płat surowego boczku - mój ważył 1,7 kg, sól, pieprz, majeranek, cebula, czosnek

Boczek oprószyłam z obu stron solą, pieprzem oraz majerankiem. Na rozłożony płat mięsa przecisnęłam przez praskę 2 duże ząbki czosnku - natarłam całość z jednej strony. Następnie stronę z czosnkiem posypałam drobno pokrojoną cebulą zostawiając po ok 3 cm w koło wolne od cebuli. Ciasno boczek zwinęłam w roladę. Związałam sznurkiem. Wsadziłam w worek foliowy i schowałam do lodówki na noc. Po tym czasie wyjęłam mięso z folii i wsadziłam do naczynia żaroodpornego bez tłuszczu. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st z grzałką góra dół 20 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 st piekłam 1,5 h. Co jakiś czas roladę boczkową przewracałam aby z każdej strony ładnie się upiekła. Mięso piekłam bez przykrycia. Zimną roladę schłodziłam w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation