Kuchnia

Bez glutenu

Kotlety wege z buraka i kaszy jaglanej (bez laktozy, bez glutenu)

Składniki:
3 średnie buraki
pół szklanki kaszy jaglanej
50 gram ziaren słonecznika
pół łyżeczki papryki wędzonej
pół łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta pieprzu ziołowego
sól, pieprz

Wykonanie:

Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie lekko studzimy, obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki lub w robocie kuchennym.

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku i gotujemy do miękkości zgodnie z opisem na opakowaniu.

Ziarna słonecznika mielimy w młynku.

Wszystkie składniki łączymy (kasza i buraki mogą być jeszcze ciepłe). Dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz do smaku.

Piekarnik rozgrzewamy na termoobiegu lub grillu do 180 stopni.

Kotlety formujemy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.

Upieczone kotlety możemy podać do obiadu z ziemniakami, kaszą lub ryżem albo z samą sałatą. Możemy również zjeść je w bułce w formie burgerów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation