Kuchnia

kuk buk na słono

Soczysty pieczony indyk na kanapki
SOCZYSTY PIECZONY INDYK NA KANAPKI
1 filet z piersi indyka o wadze około 800g,
3 ząbki czosnku,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie),
1 łyżeczka soli ziołowej,
1 płaska łyżeczka pieprzu,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki oleju lub oliwy

W miseczce wymieszać razem przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, sól ziołową, pieprz, sos sojowy i oliwę. Powstałą mieszanką dokładnie natrzeć filet z indyka, włożyć go do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub nawet na całą noc).
Zamarynowany filet umieścić w rękawie do pieczenia i spiąć oba końce. Całość umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30-35 minut. Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika, ale nie otwierać worka – mięso pozostawić w worku do całkowitego wystudzenia i dopiero potem wyjąć i kroić. Jeżeli filet ma być podany na gorąco, po wyjęciu z piekarnika pozostawić go 10-15 minut, aby buzujące w środku soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation