Biżuteria

biżuteria

ZDROWE CIASTECZKA CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE
przepis na 8 ciastek
50 g masła orzechowego
1,5 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
2 - 3 łyżki mleka
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
3 łyżki kakao
3/4 szklanki mąki z kaszy orkiszowej (lub gryczanej, jaglanej)
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mąkę z kaszy możemy przygotować sami - ja tak zawsze robię. Po prostu dokładnie mielę kaszę w młynku (przystawce do robota kuchennego). Trzeba tylko pamiętać, żeby zrobić to bardzo dokładnie. Ja zazwyczaj mielę raz, przesiewam przez sito i to, co mi zostanie na sitku mielę jeszcze raz. Mąka musi być drobna - w przeciwnym razie kasza będzie "zgrzytać" w zębach.

W misce mieszamy: masło orzechowe, syrop z agawy, mleko i ekstrakt waniliowy, aż składniki się połączą. Dodajemy skórkę z pomarańczy i kakao, ponownie mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę i sok z pomarańczy, i mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na porcje, formujemy kuleczki, spłaszczamy je ręką. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo spłaszczamy je widelcem. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation