Kuchnia

Przepisy

Ciasto z malinami

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oleju rzepakowego
4 jajka klasy M
niepełna szklanka cukru Polski Cukier*
1 łyżka maki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 puszka malin w syropie 400 g lub świeże owoce
cukier puder bez dodatków od Polski Cukier do oprószenia ciasta
*pisząc niepełna szklanka mam na myśli około 4/5 szklanki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej, dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy wszystko do połączenia.

Na koniec wsypujemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach do połączenia i uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (kawałek masła lub margaryny) i obsypanej kaszą manną formy. U mnie forma z kominkiem (26 cm 10”), ale może być np. standardowa tortownica 26 cm.

Na ciasto wykładamy łyżką nasze owoce. Uwaga! Jeśli używamy maliny z puszki lub słoika, należy je odsączyć na sitku.



Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Ciasto po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.



Ciasto przechowujemy pod przykryciem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation