Kuchnia

CHLEB BUŁKI BATONY

Przepis na ekspresowe, domowe bułeczki przydaje się, gdy... znowu zabrakło chleba, a za oknem brzydka pogoda i po prostu nie chce się wychodzić. Ja na wszelki wypadek zawsze mam w zanadrzu kilka prostych przepisów, drożdże i dodatkowe opakowanie mąki - sięgam po nie, kiedy szafki świecą pustkami.
Domowe bułeczki - składniki:

- 1,5 szklanki mąki żytniej

- 1 szklanka mąki orkiszowej/graham/pszennej (do wyboru)

- 1/2 szklanki otrąb/zarodków/płatków owsianych (do wyboru)

- 8 g (1 opakowanie) suchych drożdży

- płaska łyżeczka soli

- 2 łyżeczki cukru lub miodu

- 1 szklanka wody.

Domowe bułeczki - sposób przygotowania:

Mąki przesiej i wymieszaj z solą i drożdżami, miód rozpuść w ciepłej wodzie i wlewaj powoli do mąk mieszając dokładnie. Ciasto będzie się lekko lepić. Zagnieć dokładnie i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 godz.). Następnie zagnieć ciasto ponownie i uformuj gruby wałek, pokrój na równe części (mi wyszło 11 zgrabnych sztuk) i formuj krągłe bułeczki, kładź na blachę wyłożoną papierem spłaszczając nieco z wierzchu.

Przykryj ściereczką i znowu odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik na 190 st. C (góra-dół). Wyrośnięte domowe bułeczki posmaruj wodą lub rozmąconym jajkiem, możesz posypać sezamem, makiem lub grubą solą. Piecz około 15-20 minut.

http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Przysmaki/536349,1,Domowe-buleczki---przepis-na-bulki-domowej-roboty.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation