Kuchnia

kulinaria

Pikantne pesto pietruszkowe - kobieta.interia.pl
Pikantne pesto pietruszkowe
/Smacznego
Składniki na 4 słoiczki (po 125-150 ml):
- 100 g orzechów laskowych,
- 200 g zielonej pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
Reklama
- 100 g parmezanu w kawałku,
- 250-300 ml oliwy z oliwek,
- 1 papryczka chilli,
- cytryna,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni bez tłuszczu uprażyć orzechy laskowe, zdjąć, odstawić do ostygnięcia. Z łodyżek pietruszki oberwać listki. Czosnek obrać, parmezan pokroić na duże kawałki. Pietruszkę, orzechy, czosnek i parmezam włożyć do blendera i zmiksować. Stopniowo dolewać oliwę (200-250 ml). Chilli pokroić w cienkie krążki, wyjąć pestki. Otrzeć skórkę z połowy cytryny. Chilli i skórkę cytrynową wmieszać do pesto, doprawić solą, ewentualnie pieprzem. Nakładać do słoiczków. Do każdego słoiczka wlać na wierzch trochę oliwy i zakręcić. W ciemnym i chłodnym miejscu wytrzyma co najmniej tydzień.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 3520 kJ/841 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation