Kuchnia

Ciasta i słodkości

Ciasto weselne


Warstwa miodowa:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki krupczatki

2 małe jaja

2 łyżki miodu

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka sody+ 1 łyżka śmietany (wymieszać)


180 g masła/margaryny
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto- można to zrobić ręcznie jak i za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. W razie konieczności ciasto podsypujemy mąką- ma być miękkie i elastyczne. Ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki (u mnie 24-28 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 15 minut. Ciasto ma być delikatnie brązowe- po dotknięciu wydaje się być miękki, ale po przestudzeniu skruszeje..ale nie martwcie się po przełożeniu masą i odczekaniu kilkunastu godzin w lodówce ponownie będzie miękkie.

Warstwa biszkoptowo-tłuszczowa

4 jaja

¾ szklanki mąki
3 łyżki oleju

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki cukru
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, gdy zacznie robić się sztywna dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy stopniowo żółtka- cały czas ubijając. Na koniec dodajemy przesiane mąki, olej i całość delikatnie ale i dokładnie mieszamy. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pamiętajcie, że pieczemy w blaszce takiej samej wielkości jak ciasto miodowe.


Budyń

2 żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki ( z czubkiem) mąki pszennej
3 łyżki cukru z wanilią
150 g masła/opcjonalnie margaryny
600 ml mleka
400 ml mleka nastawiamy z cukrem i tłuszczem do gotowania. W pozostałej ilości mleka mieszamy dokładnie pozostałe składniki i gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy tą mieszankę- cały czas dokładnie mieszając zagotowujemy.
Bita śmietana

750 ml bardzo dobrze schłodzonej śmietany kremówki
100 ml jogurtu lub kwaśnej śmietany
Cukier waniliowy do smaku (około 1-2 łyżek)
Sok z cytryny do smaku (u mnie łyżeczka)
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier (ważne aby nie dodać go za późno= śmietana powinna być ubita tak na 3/4, bo przy samej zbyt długo ubijanej śmietanie można nam wyjść w końcu masełko- moja siostrzyczka kiedyś tak przedobrzył ). Dodajemy jogurt/śmietanę a na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny i cienkim strumyczkiem cały czas miksując wlewamy przestudzoną żelatynę.


Warstwa owocowa

*mały słoiczek (ok szklanki) domowej galaretki z czarnej porzeczki
zamiennie możemy wykorzystać po prostu jakiś dżem jagodowy, czy porzeczkowy albo frużelinę z takich jagodowych owoców.

Wierzch czekoladowe posypki/starta czekolada.

Przełożenie:
Ciasto kruche miodowe->ciepły budyń ( studzimy go ok 1-2 minuty i wykładamy na ciasto)-> biszkopt->warstwa owocowa->bita śmietana (tężejąca)-> posypki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation