Kuchnia

obiad czwartkowy

Smażone krewetki z tajskim sosem pomidorowym

NA SOS:

1 puszka puree pomidorowego
1 mała puszka mleczka kokosowego pełnotłustego (165 ml)
5 kawałków marynowanej trawy cytrynowej
5 łyżeczek czerwonej pasty curry
sól i cukier do smaku
świeża kolendra do przybrania

NA KREWETKI:

1 kg mrożonych, obgotowanych norweskich krewetek średniej wielkości
2 szklanki białego, wytrawnego wina
kawałek korzenia imbiru
4 ząbki czosnku
5 jaj (same białka)
kilka łyżek mąki pszennej
sól
olej do głębokiego smażenia

WYKONANIE:

Krewetki rozmrażamy i pozbawiamy ogonków. Wrzucamy do miski.
Czosnek i imbir obieramy i siekamy. Dodajemy do krewetek i całość zalewamy winem. Odstawiamy na godzinę aby krewetki się marynowały.
Do rondelka wlewamy puree pomidorowe i mleczko kokosowe, dodajemy pastę curry i przecięte wzdłuż kawałki trawy cytrynowej. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy go solą i cukrem do smaku.
Białka jaj ubijamy na lekką pianę wraz ze szczyptą soli.
Krewetki odsączamy z zalewy i wrzucamy do piany z białek.
Pokryte białkiem krewetki obtaczamy w mące i smażymy na głębokim, gorącym oleju, aż staną się chrupiące (około pół minuty z każdej strony). Wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby je odsączyć z nadmiaru oleju. Posypujemy z wierzchu solą jak frytki.
Podajemy z ciepłym sosem posypanym listkami kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation