Moda damska

LoVe It

Co jedzą modelki? Mamy listę 12 produktów light z ich talerzy

Oto lista 12 zdrowych i pożywnych produktów, które zagościły w jadłospisie modelek.
Zajrzeliśmy na talerze modelek i już wiemy, co na nich jest! Wcale nie chodzi o nasączone sokiem waciki. Jest za to dużo warzyw, błonnik i... czerwone wino! Specjalnie dla Was publikujemy listę 12 super produktów, które pomagają utrzymać boską sylwetkę.
Kurczak, fasola i ryba
Mają mnóstwo protein, które pomagają walczyć z fałdkami na brzuchu! Aby strawić proteiny, Twoje ciało potrzebuje więcej energii, niż gdy rozprawi się z cukrami albo tłuszczami. A to oznacza, że jedząc ryby czy kurczaka, spalasz więcej kalorii niż kiedy delektujesz się czekoladowym sufletem.
Jajka
Chcesz schudnąć i lepiej kontrolować swój apetyt? Zaczynaj dzień od jajek! Badania wykazały, że ludzie którzy na śniadanie jedzą 2 jajka, szybciej gubią zbędne kilogramy niż miłośnicy porannych bułeczek i jogurtów. Kobiety, które jedzą jajka na śniadanie w ciągu dnia konsumują zdecydowanie mniej kalorii.
Awokado i oliwa z oliwek
Tłuszcze, podobnie jak proteiny, pozwalają szybciej osiągnąć uczucie sytości. Stymulują produkcję hormonów, które wysyłają do mózgu sygnał, ze jesteś najedzona. Aby uniknąć przejadania się, warto zadbać, aby w diecie nie zabrakło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich źródłem są orzechy, tłuste ryby, oliwa oliwek i awokado. Co warte podkreślenia, tłuszcze spowalniają wchłanianie węglowodanów i pomagają ustabilizować poziom cukrowni krwi, dzięki czemu nie mamy wahań nastroju i zachcianek spożywczych.
Wino
Nareszcie dobra wiadomość dla miłośniczek czerwonego wina! Nie tylko poprawia pracę serca, ale także pomaga dziewczynom o prawidłowej wadze w jej utrzymaniu. 12-letnie badania wykazały, że kobiety, które piły kieliszek wina dziennie na przestrzeni lat przybierały na wadze 2 kg, podczas gdy kobiety pijące tylko wodę lub inne napoje bezalkoholowe - aż 4 kg!
Amerykańscy naukowcy twierdzą, że wątroba osoby, która często spożywa alkohol, zamienia kalorie pochodzące z alkoholu w ciepło, nie tłuszcz. Ale oczywiście nie oznacza to, że możesz bezkarnie pić każdą ilość. Najlepiej ogranicz się do jednej lub dwóch lampek dziennie. I pamiętaj, aby toasty wznosić winem, a nie piwem czy mocnym alkoholem. Te od razu idą w biodra!
Zupa
Rozpoczynanie posiłku od miseczki zupy to najlepszy sposób, by zmniejszyć ilość spożywanych zjadanych kalorii o 1/5! Zupy są lekkie, pełne warzyw i sycące. Świetnie zaspokajają pierwszy głód i sprawiają, że mądrzej podejmujesz kolejne decyzje o jedzeniu. Oczywiście pod warunkiem, że trzymasz się lekkich zup warzywnych, a nie zaprawianej śmietaną zupy serowej :)
Grejpfruty i jabłka
Dieta Atkinsa, Dukana i South Beach nie dopuszczają jedzenia owoców. Ponoć są to puste kalorie i nadmiar cukrów. Na szczęście naukowcy zadają kłam tej teorii. Owoce to przede wszystkim woda i błonnik. Ten ostatni sprawia, że dłużej czujesz się najedzona, a organizm lepiej radzi sobie z trawieniem. 6-letnie badania przeprowadzone na uniwersytecie Laval w Quebecku wykazały, że osoby które zwiększyły dzienne spożycie owoców o jedną porcję całych owoców, nie soków, mniej przybierały na wadze niż te, które nie jadły owoców w ogóle.
Grejpfrut od dawna jest uznawany za superowoc. Osoby, które podczas diety je jedzą, szybciej gubią kilogramy. Wszystko za sprawą procesów chemicznych, jakie zachodzą podczas trawienia. Jeśli nie jesteś fanką cytrusów, sięgnij po jabłka. Najlepiej na kwadrans przed lunchem.
Płatki zbożowe
Uwielbiasz jeść przed snem? Zamień ciastka i chipsy na płatki bez cukru. Po co? Po to, by jak uczestnicy eksperymentu w Wayne State University, zgubić kilka kilogramów w ciągu 3 miesięcy. Ważne, abyś jadła szklankę płatków z chudym mlekiem jakieś 1,5 do 2 godzin po kolacji. Nie dość że wieczorna przekąska będzie lżejsza, to dostarczysz organizmowi więcej błonnika i mniej kalorii. Tylko pamiętaj - płatki bez cukru!
Błonnik
Jest najlepszym zapychaczem! Powinnaś codziennie spożywać go około 30 gramów. Niestety większość z nas dostarcza organizmowi zaledwie połowę tej porcji. A szkoda. Bo dodając do diety więcej błonnika i nie zmieniając innych nawyków żywieniowych, możesz zgubić nawet 3 kilogramy w ciągu 3 miesięcy! Wystarczy jeść bogate w błonnik, nieprzetworzone owoce i warzywa, pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż i pełnoziarnisty makaron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation