Długo pieczony na warzywach schab z kością i skórą.
W takim pieczeniu, oprócz smaku, bardzo przyjemne jest przygotowanie.
Spędzasz 10 minut na ogarnięciu wszystkiego i masz spokój.
Mięso piecz tyle, ile waży.
Ten kawał to niecałe 2kg, więc spędził w piekarniku niecałe 2 godziny.
Składniki:
Schab z kością i skórą;
Rozmaryn;
Czosnek;
Oliwa;
Sól;
Pieprz;
Skórka z cytryny;
3 ziemniaki;
3 marchewki;
2 cebule;
Pół bulwy kopru włoskiego;
Pół kieliszka czerwonego wina;
Pół szklanki wody.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wolno pieczony schab - jaja w kuchni
Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Skórę ponacinaj, by utworzyła się kratka.
Natrzyj wszystko porządnie solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
Wolno pieczony schab - jaja w kuchni
Na koniec dodaj oliwę i startą skórkę z cytryny.
Ułóż mięso na warzywach pokrojonych w dużą kostkę.
Wolno pieczony schab - jaja w kuchni
Dodaj jeszcze trochę oliwy. To nie jest obiad dla modelki ;)
Wolno pieczony schab - jacob's creek - jaja w kuchni
Podlej warzywa winem i wstaw wszystko do piekarnika.
Wolno pieczony schab - jaja w kuchni
Przez 10 minut piecz w 180 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz tyle czasu, ile waży mięso.
Po 20 minutach dolej wodę. Jeżeli warzywa pływają, nie rób tego.
Co jakiś czas polewaj schab bulionem, który wytworzył się z warzyw, wody, wina i tłuszczu.Wolno pieczony schab - jaja w kuchni
Wyciągnij mięso, daj mu odpocząć ok. 10 minut i ostrym nożem wykrój pierwszy plaster.
Mięso ma rozpływać się w ustach ;)
Wolno pieczony schab - jaja w kuchni
Możesz podać gorący plaster mięsa z warzywami w kawałkach i chrzanem.
Możesz zrobić z warzyw puree, porwać mięso na kawałki i zjeść samym widelcem.
Najlepiej jednak taki schab smakować będzie na drugi dzień, na zimno :)
Smacznego!
http://jajawkuchni.pl/dlugo-pieczony-na-warzywach-schab-z-koscia-i-skora/