Kuchnia

Zupy zupki

Tom kha, czyli zupa kokosowa » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan

Tom kha, czyli zupa kokosowa
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 4 - 6 porcji:
4 cm imbiru
3 łodygi trawy cytrynowej
2 puszki kokosowego mleka (800 ml)
400 – 800 ml bardzo delikatnego bulionu lub wody
1 kostka tofu (180 g) 200 g boczniaków 1 cebula, duża
1 – 2 pomidory
1⁄4 – 1 papryczka chili
6 liści kafiru
2 – 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1⁄4 łyżeczki soli
2 – 4 łyżki soku z limonki
do podania: ugotowany ryż, opcjonalnie kolendra i więcej chili
Przygotowanie:
1. Jeśli zupa ma być podana jako cały obiad, zacząć od wstawienia ryżu – będzie gotowy w odpowiednim momencie.
2. Imbir obrać przy pomocy łyżeczki i pokroić na cienkie, 2 – 3 mm plasterki. Łodygi trawy cytrynowej obrać z zewnętrznych twardych liści, związać je w supełek, a resztę pokroić na długie, 4 – 6 cm ukośne plastry lub również zawiązać w supełek zgodnie z poradnikiem we wstępie. To ważne, w przeciwnym wypadku trawa może przeszkadzać w zupie.
3. Wlać kokosowe mleko, wodę lub bulion i zacząć podgrzewać
https://www.jadlonomia.com/przepisy/tom-kha-czyli-kokosowa-zupa/" rel="nofollow noopener noreferrer">https://www.jadlonomia.com/przepisy/tom-kha-czyli-kokosowa-zupa/

Tom kha, czyli zupa kokosowa » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan 04.04.2021, 20:05
Przepis z bloga Jadłonomia: https://www.jadlonomia.com/przepisy/tom-kha-czyli-kokosowa-zupa/" rel="nofollow noopener noreferrer">https://www.jadlonomia.com/przepisy/tom-kha-czyli-kokosowa-zupa/
na małym ogniu, bo łatwo kipi. Od momentu wrzenia gotować przez przynajmniej 5 – 8 minut.
4. W międzyczasie przygotować resztę składników. Tofu odsączyć i porwać na kawałki na jeden kęs, cebulę obrać i pokroić w pióra, pomidora pokroić na ósemki, boczniaki porwać na kawałki na jeden kęs, a chili pokroić na plasterki. Dodać wszystko do garnka razem z liśćmi kafiru, sosem sojowym i solą, gotować na małym ogniu przez 8 – 10 minut.
5. Na koniec doprawić sokiem z limonki i sosem sojowym do smaku, jeśli używamy kolendry to posiekać i wrzucić do zupy. Podawać gorącą, najlepiej smakuje z ryżem.
Co czym zastąpić?
Zamiast świeżej trawy cytrynowej można użyć suszonej albo ze słoiczka. 1 laska trawy to 1 łyżka.
Zamiast liści kafiru można użyć startej skórki limonki, około 2 – 3 łyżeczek.
Papryczki chili można zastąpić ulubionym ostrym sosem.
Zanim zastąpicie coś innego, a najlepiej zanim zaczniecie gotować zupę – rzućcie okiem na wstęp do przepisu!
A i na koniec – jeśli jakimś cudem macie galangal to użyjcie go zamiast imbiru i dajcie go dwa razy więcej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation