Uroda

Dieta

KOSTKA Z SUROWYCH BURAKÓW
- 300g surowych buraków
- daktyle 100g + 100g wody
- 100g mąki – u mnie dyniowa – możecie użyć dowolną
- 2 jajka
- 50 g oleju
- 1 łyżka łuski babki jajowatej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól szczypta
- skórka mandarynki- zmielona- pół łyżeczki
- sok z cytryny- 1 łyżka
- kardamon- 1/4 łyżeczki
- kakao surowe , karob– 1 łyżka – jeśli wolicie mocny czekoladowy smak dajcie więcej.
- 2 łyżki cukru kokosowego - opcjonalnie, lub innego słodzidła
- ewentualnie orzechy do posypania.
Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy nawet na kilka godzin.
Miksujemy buraki, jaka, sól, skórkę, sok, olej, kakao, ewentualnie słodzidło, daktyle.
Mieszamy mąkę z proszkiem i babką.
Dodajemy do masy buraczanej, dokładnie mieszamy.
Foremkę wykładamy papierem, wylewamy masę, posypujemy pokrojonymi orzechami.
Pieczemy w 180C przez około 40 minut. Studzimy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation