Kuchnia

wypieki

Lazania z młodą kapustką
Pyszna zapiekanka przekładana makaronem, mięsem z kurczaka w aromatycznej przyprawie oraz młodą kapustą a to wszystko zapiekane z serem.
6 porcji
55 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• 1 główka kapusty młodej
• 1 cebula
• 1 marchew
• 1 papryka czerwona
• 10 dag boczku surowego
• 12 płatów lasagne
• Olej do smażenia
• 15 dag sera żółtego
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
• ½ łyżeczki cukru
• 1 łyżka przyprawy Gyros
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju.
3. Do cebuli dodajemy poszatkowana kapustę, obraną, starta na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną w paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem, solą, octem jabłkowym oraz cukrem. Około 15 minut smażymy.
4. Boczek drobno kroimy, przesmażamy na patelni i łączymy z kapustą.
5. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cztery płaty surowego makaronu lasagne.
6. Na makaron wykładamy połowę kapusty, ponownie układamy lasagne, następnie mięso, ostatnia warstwa makaronu i przykrywamy pozostałą kapustą. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
8. Zapiekanka gotowa.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation