Kuchnia

słodkości

Słodkie kuleczki daktylowo - migdałowe

Składniki:
daktyle suszone (200 g),
migdały (200 g),
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
garść wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

Migdały mielimy na "mąkę" (w moim przypadku w młynku do kawy). Kolejnym krokiem jest zmiksowanie daktyli. Na tym etapie mój blender odmówił posłuszeństwa, a więc daktyle zostały jedynie lekko rozdrobnione. Jeśli nie chcesz zabijać swojego blendera, weź nóż i posiekaj daktyle, a wyjdzie to na zdrowie pralinkom oraz samemu urządzeniu. ;-)

Daktyle połączyłam z migdałami oraz olejem kokosowym. Wszystko dokładnie "wyrobiłam" ręką. Jeśli zauważysz, że masa jest zbyt oporna to dodaj odrobinę wody. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i wyrabiamy "ciasto" do końca.

Co dalej? To zależy od oczekiwanego rezultatu.

Jeśli chcesz pralinki to uformuj kuleczki i włóż je do lodówki. Po kilku godzinach będą cudownie i smakowicie schłodzone.

Jeśli wolisz podpieczone daktylowe pączusie konsystencją przypominające mikro-bajaderki to włóż je do piekarnika. Wystarczy 10 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg), a będą zachwycające. Jemy po ostudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation