Kuchnia

zupy

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

1 kubek czerwonej soczewicy
425 g pomidorów z puszki
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
kilka plasterków pora
1 łodyżka selera naciowego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta mielonej słodkiej papryki
szczypta chili
sól, pieprz

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać soczewicę i pomidory i przez chwilę smażyć, rozcierając większe kawałki pomidorów. Dodać bulion warzywny oraz kilka cienkich plasterków selera. Zmniejszyć ogień i dusić zupę, aż soczewica będzie miękka, czyli około 20 minut. Po tym czasie doprawić mieloną papryką, chili, solą i pieprzem.

Zupę podawać przystrojoną kilkoma plasterkami pora.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation