Kuchnia

Potrawy słone jak łzy, pikantne niczym sny.. albo i nie ツ

Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej ze szczyptą curry

(16-20 pałek z kurczaka)

Składniki:

16-20 udek z kurczaka (pałek)
1 szklanka miodu
1/2 szklanki musztardy francuskiej ( zawierającej całe nasiona gorczycy )
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki żółtego curry w proszku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie:

W celu zrobienia marynaty, wymieszaj wszystkie składniki z listy, za wyjątkiem kurczaka i odstaw na bok. Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Wyłóż je na deskę do krojenia i za pomocą widelca, ponakłuwaj je na całej powierzchni. Następnie natrzyj tak przygotowane pałki solą.
W dużej misce, lub woreczku (ja wolę marynować mięsa w woreczkach) wymieszaj mięso z marynatą. Zwróć szczególną uwagę, by każdy kawałek mięsa był dokładnie nią pokryty. Następnie włóż kurczaka do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W międzyczasie obróć udka, by zamarynowały się równomiernie.
Po tym czasie, wyjmij kurczaka z marynaty i poukładaj go w przygotowanym naczyniu żaroodpornym (najlepiej w jednej warstwie).Polej kurczaka równomiernie połową marynaty, po czym włóż go do nagrzanego do 180 oC piekarnika, na 60-70 minut. Co 15 minut smaruj udka pozostałą marynatą (dzięki czemu będą pięknie glazurowane). Wyjmij z piekarnika i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation