Kuchnia

słodkości

Drożdżowe bułeczki z budyniem, rabarbarem i truskawkami

Składniki na ciasto (wyszło mi 18 pełnowymiarowych bułeczek i 2 skrawki):

0,5 kg mąki pszennej
50 g drożdży – czyli pół kostki
2/3 dużego kubka mleka
7 łyżek cukru
3-4 łyżki masła
1 jajko
szczypta soli – jak zwykle

Składniki na nadzienie:

2 laski rabarbaru
30 dag truskawek
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
0,5 l mleka (2 budynie robimy w ilości mleka potrzebnej na jeden)
Cukier – 3 łyżeczki do budyniu (jeśli niesłodzony) i kilka łyżeczek do posypania owoców
1 jajko roztrzepane do smarowania wierzchu bułeczek

Potrzebny sprzęt:

Miska do wyrobienia ciasta
Garnuszek lub rondelek do roztopienia masła
Duży kubek (ok. 250-300 ml)
Blachy ze dwie
Papier do pieczenia
Wałek
Nóż
Deska
Garnek do zrobienia budyniu i łyżka do mieszania
Szklanka

Przygotowanie:

Roztopić masło.
Mleko zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące.
W misce umieścić: mąkę, drożdże, cukier i jajko, sól. Dolewać stopniowo ciepłe mleko. Wyrobić – w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać więcej ciepłego mleka. Jak ciasto będzie się odklejać od ręki – wlać roztopione masło, zagnieść.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w małe kawałeczki – ze 3 mm grubości. Truskawki opłukać, pokroić w plasterki.
Gdy ciasto jest już niemal gotowe do użycia: przygotować budyń. Dwa budynie zrobić w połowie objętości mleka.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 2 części – jedna idzie do wałkowania, druga może jeszcze chwilę rosnąć.
Pierwszy placek rozwałkować na grubość 0,5 cm (starać się osiągnąć kształt zbliżony do prostokąta, NIE okrągły), rozsmarować na nim połowę budyniu (ciepły), rozłożyć połowę truskawek i połowę rabarbaru, posypać nieco cukrem. Całego nadzienia nie rozkładać do samego brzegu, zostawić sobie margines na sklejenie rulonu. Obłożony nadzieniem placek zwinąć w rulon, brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem, zakleić.
Zrolowane ciasto kroić w poprzek na kawałki szerokie na ok. 5-6 cm.
Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem, zostawić odstępy! Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 25-30 min w temp. 160-170 °C aż bułeczki będą rumiane.
Z drugą połową ciasta powtórzyć kroki 8-11.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation