Kuchnia

ciasta

Anyżkowo: Rogaliki z budyniem i truskawkami
Składniki (około 20 szt rogalików) :
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 jajka
45-50g świeżych drożdży
120g margaryny mlecznej z Bielmaru
4 łyżki cukru
szczypta soli
4 szklanki mąki
Składniki nadzienie :
1 opakowanie budyniu śmietankowego
100g świeżych truskawek
Składniki dodatkowe :
migdały płatki
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Przygotowanie :

Do kubka wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz wrzuć pokruszone drożdże. Dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj składniki i pozostaw aby powstał rozczyn. Do pozostałego mleka wsyp cukier i dodaj pokrojoną margarynę. Postaw na wolnym ogniu i delikatnie pogrzej tak aby margaryna i cukier się rozpuściły. Wbij jajka i wymieszaj całość. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie, wlej rozczyn i mleko z margarynę i jajkiem. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscy przez 40-50 minut.

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.

Truskawki opłukaj i potnij na mniejsze kawałki.

Ciasto podziel na 3 części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części.
Na każdą szerszą cześć trójkąta połóż budyń a na niego kawałki truskawek. Zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation