Kuchnia

Przepisy

Zapiekanka z kurczakiem i kapustą
Pyszna kilku warstwowa zapiekanka przekładana mięsem mielonym, filetami z kurczaka, grzybami oraz młodą kapustą, polana sosem z zupy cebulowej. Idealna propozycja na sobotni obiad.
8 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
• 1 kg pieczarek
• 1 cebula
• 1 główka kapusty młodej
• 20 dag sera żółtego
• 1 szklanka śmietany 30 %
• 1 jajko
• 1 opakowanie zupy cebulowej
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżki przyprawy do kurczaka
• Olej do smażenia
• 1 łyżka octu jabłkowego
• ½ łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Mięso z kurczaka, myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy.
2. Układamy połowę mięsa na dnie naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz solą.
3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
4. Połowę grzybów wykładamy na mięso z kurczaka.
5. Mięso mielone doprawiamy solą oraz papryką ostrą, i układamy na grzybach.
6. Kapustę szatkujemy i smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem, solą octem oraz cukrem.
7. Połowę kapusty wykładamy na mięso mielony i posypujemy połową żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach.
8. Następną warstwą są pozostałe grzyby, pozostały filet z kurczaka, doprawiony solą oraz przyprawą do kurczaka, następnie kapusta, żółty ser.
9. Zupę cebulową rozrabiamy z jajkiem, śmietaną i polewamy zapiekankę.
10. Pieczemy 40 minut w w 180 °C.
11. Gotowe.
12. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation